Oralmotorisk funktion og funktionsvanskeligheder hos børn med Downs syndrom

kr. 0,00

Denne artikel er udgivet i december 2001 i Dansk Audiologopædi og er skrevet af Lene Lykkebo.

Børn med Downs syndrom blev tidligere beskrevet som svært multihandicappede, men bliver i dag opfattet som børn med gode udviklingsmuligheder. Med professor Ir&le Johanssons forskning og udviklingsprojekter har vi fået en omfattende teoretisk og praktisk viden om sproghandicappedes vanskeligheder og muligheder. Gennem en målrettet og struktureret sprog- og kommunikationstræning kan børnene forbedre deres sproglige og kommunikative kompetence, hvilket hos nogle af børnene også ses gennem udvikling af læse- og skrivefærdigheder.

Børn med Downs syndrom underkendes imidlertid ofte, da de hyppigt har betydelige vanskeligheder med talen. De kan have svært ved at få lyd og taleproduktionen i gang, og når de begynder at udtale ord, er disse ofte utydelige og , svært forståelige.

Med neurolog og fysioterapeut Rodolfo Castillo Morales har vi fået en forståelse for den orofaciale patologis betydning og med hans specielle »orofaciale reguleringsterapi« en anderledes og ny tilgang til at yde børn med Downs syndrom en forebyggende og støttende stimulering af de oralmotoriske funktioner.

Kategorier: Artikel, Sprogtilegnelse og -vanskeligheder